Test Center Food
Sugarplex SX/ Sugarplex SX Flow
Sugarplex SX
Sugarplex SX/ Sugarplex SX Flow
Sugarplex SX/ Sugarplex SX Flow
Sugarplex SX/ Sugarplex SX Flow
Sugarplex SX
Sugarplex SX/ Sugarplex SX Flow
Sugarplex SX/ Sugarplex SX Flow

Sugarplex SX/ Sugarplex SX Flow

Sugarplex to koncepcja instalacji stworzona specjalnie dla branży cukrowniczej. Maszyna została zaprojektowana konsekwentnie z uwzględnieniem potrzeb przemysłu spożywczego.

  • Rozdrabniający młyn udarowy z tarczami palcowymi, zintegrowany w pojemniku ze stali nierdzewnej odpornym na skoki ciśnienia
  • Łatwość czyszczenia dzięki otwieranym szeroko drzwiom młyna
  • Kompaktowy, ergonomiczny montaż
  • Niskie zużycie energii oraz minimalne koszty utrzymania gwarantują szybki zwrot z inwestycji (ROI)

Niezwykle kompaktowy system nie wymaga stosowania dodatkowych filtrów, wentylatorów ani modułów chłodzenia powietrzem, stosowanych standardowo w tradycyjnych konstrukcjach przeznaczonych do rozdrabniania cukru. Oznacza to, że eksploatacja tej instalacji umożliwia obniżkę kosztów inwestycji, mniejsze zapotrzebowanie przestrzenne oraz mniejsze nakłady na czyszczenie i konserwację. Walcowa konstrukcja młyna obejmuje pojemnik o średnicy 800 mm ze stożkowym wylotem produktu i można ją łatwo zintegrować w istniejącym systemie.

Nierozdrobniony cukier jest podawany przy użyciu zaworu obrotowego przez drzwi młyna bezpośrednio do środka mechanizmu rozdrabniającego. Mechanizm rozdrabniający, złożony z dwóch tarcz palcowych, jest całkowicie zintegrowany z drzwiami młyna. Drzwi można szybko i łatwo otwierać, a także otworzyć szeroko w celu dokonania przeglądu lub czyszczenia elementów rozdrabniających – w dowolnym momencie i bez trudności. Sugarplex 315 SX może osiągać przepustowość 3 t/h przy stopniu rozdrobnienia 99% < 450 μm lub 1,5 t/h przy stopniu rozdrobnienia 99% < 150 μm.

WERSJE

Młyn o rozmiarze standardowym SX 315 jest napędzany przez silnik trójfazowy o mocy 18,5 kW, który spełnia wymogi dla strefy ATEX 22. Wewnętrzna tarcza palcowa jest osadzona bezpośrednio na wale silnika i obraca się z prędkością przekraczającą do 145 m/s. Specjalne uszczelnienie zapobiega przenikaniu oleju do obszaru z produktem oraz przenikaniu do silnika cukru lub wody płuczącej. Za pomocą przetwornicy częstotliwości można dowolnie regulować prędkość obrotową silnika i ustawić żądany poziom rozdrobnienia.

Dostępne są inne serie, dopasowane do Państwa wymogów i żądanej przepustowości. 

Film o produkcie

NOWOŚĆ: ŁATWY DO PRZECHOWYWANIA CUKIER PUDER

uzyskany za pomocą jednego systemu

SUGARPLEX FLOW

  • Pełna rekrystalizacja w młynie oszczędza miejsce i zmniejsza liczbę etapów procesu
  • Cukier puder bez dodatków, łatwy do przechowywania
  • Najwyższa jakość magazynowania i produkcji wyrobów cukierniczych
  • Bardziej elastyczny i bezpieczny proces dzięki pracy ciągłej

Skrystalizowany cukier jest podawany przy użyciu zaworu obrotowego przez drzwi młyna bezpośrednio do środka mechanizmu rozdrabniającego. Mechanizm rozdrabniający, złożony z dwóch tarcz palcowych, jest całkowicie zintegrowany z drzwiami młyna.

Drzwi można łatwo i szybko otwierać. W każdej chwili można sprawdzić narzędzia rozdrabniające i bez problemu je wyczyścić. Za pomocą przetwornicy częstotliwości można dowolnie regulować prędkość obrotową silnika i ustawić wymagany poziom rozdrobnienia.

Celowa regulacja atmosfery wewnątrz młyna skraca czas rekrystalizacji. Amorficzny cukier puder może się skrystalizować w młynie przed wyprowadzeniem go przez zawór obrotowy.

 1 Ślimak dozujący 2 Separator metalu 3 Zawór obrotowy 4 Młyn 5 Zawór obrotowy 6 Urządzenie kondycjonujące 7 Automatyzacja procesów

WŁAŚCIWOŚCI TECHNICZNE

Zaprojektowany zgodnie z Państwa wymaganiami

  • Idealny czas przebywania: Czas przebywania cukru w młynie można doskonale dostosować, stosując rozwiązania konstrukcyjne i inżynierię procesową, aby osiągnąć całkowitą rekrystalizację, a tym samym wytworzyć cukier nadający się do przechowywania.
  • Idealna wymiana: Dzięki mieszadłu zintegrowanemu w komorze mielenia wymiana ustawionej wilgoci i świeżo rozdrobnionego cukru pudru przebiega idealnie. W ten sposób zapobiega się powstawaniu niepożądanych aglomeratów.
  • Dokładna regulacja: Atmosfera wymagana do rekrystalizacji jest precyzyjnie kontrolowana za pomocą urządzenia kondycjonującego i dostosowywana do przebiegu całego procesu.
  • Optymalna temperatura: Zastosowanie rękawów grzewczych przyspiesza proces rozruchu i zapobiega kondensacji na powierzchniach styku biorących udział w procesie. Zapewniamy bezpieczną i ciągłą pracę Państwa zakładu.

DANE TECHNICZNE

Wzór rozdrobnienia cukru pudru wytworzonego za pomocą urządzenia Sugarplex Flow

Dzięki temu nowemu i innowacyjnemu rozwiązaniu firmy ALPINE oszczędzamy koszty i zasoby, a także gwarantujemy naszym klientom najwyższą jakość produktów.
Brak konieczności stosowania dodatków i cukier nadający się do przetwarzania przez kilka miesięcy.
Jesteśmy przekonani do tego procesu rekrystalizacji i od miesięcy produkujemy cukier puder najwyższej jakości.

Lajos Kiss / kierownik produkcji / Felföldi Édességgyártó Kft. / Keleti Ipartelep utca 6, 4030 Debreczyn, Węgry

Broszura Sugarplex SX
Broszura Sugar Conditioning

Twój kontakt

Podaj nam swoją branżę i skąd pochodzisz.