Niezależnie od tego, czy chodzi o chleb chrupki, płatki musli czy herbatniki, Swissmill sprawia, że wielu ludzi może cieszyć się wysokiej jakości produktami zbożowymi każdego dnia. Firma o bogatej tradycji z siedzibą w Zurychu istnieje od 1843 roku. Obecnie Swissmill jest uważany za największy młyn zbożowy w Szwajcarii z ponad 200 tysiącami ton zboża zmielonego rocznie. Od dawien dawna ma bardzo wysokie standardy w zakresie jakości, smaku, technologii i innowacji.
Aby to podkreślić, firma unowocześniła swoją produkcję i zamontowała nową linię wytłaczarek oraz nową instalację do mielenia. „Z jednej strony chcieliśmy uzyskać znacznie większą przepustowość, a tym samym większe moce przerobowe. Z drugiej strony, w zależności od wymagań klienta, miała być możliwa produkcja wyrobów o określonym indywidualnie stopniu rozdrobnienia” – podkreśla Roland Eggli, Kierownik Działu Ekstruzji w Swissmill. W poszukiwaniu rozwiązania wybór padł na młyn klasyfikacyjny Hosokawa Alpine Zirkoplex 400 ZPS w konstrukcji odciążonej ciśnieniowo.