Firma Völpel zwraca szczególną uwagę na jakość swoich produktów i zapewnia ją poprzez ścisłe zarządzanie jakością. Oznacza to, że można prześledzić wstecz drogę dostarczanych towarów aż do rolnika, aby upewnić się, że przetwarzane są tylko najwyższej jakości świeże produkty. Firma wspiera swoich rolników kontraktowych na wszystkich etapach uprawy: od zakupu nasion i środków pielęgnacyjnych aż po przechowywanie. Regionalność produktów również odgrywa ważną rolę, zwłaszcza w przypadku ziół i warzyw, które stanowią około 75% asortymentu firmy Völpel. Zioła pochodzą z obszaru o promieniu około 25 kilometrów, aby zachować odpowiednią jakość.
Kolejnym czynnikiem jest zapewnienie, że produkt końcowy spełnia wysokie wymagania jakościowe: Instalacja, w której przetwarzane są świeże produkty, musi być w stanie dostarczyć produkty o pożądanym stopniu rozdrobnienia i jakości. I właśnie w tym miejscu do gry wkracza Hosokawa Alpine: "Przy wyborze dostawcy szczególnie ważne było dla nas przede wszystkim to, aby instalacja w pełni spełniała wszystkie wymagania dotyczące funkcjonalnego przetwarzania ziół i herbat. Oczywiście musi być również wytrzymała. Dokładnie to oferuje nam Hosokawa Alpine" – mówi Klaus Kissel, kierownik produkcji w firmie Völpel GmbH & Co. KG.