Wybór suszonych owoców w miseczkach

Od jabłek po cebulę

Firma Völpel GmbH przetwarza świeże produkty na suszone owoce, przyprawy i herbatę

Firma Völpel GmbH produkuje suszone owoce, przyprawy i herbatę dla różnych klientów od 1948 roku. Prawie tak samo długo współpracuje ona z Hosokawa Alpine AG. Producent maszyn i urządzeń z Augsburga dostarczył liczne maszyny do rozdrabniania i separacji naturalnych surowców do zakładu firmy w miejscowości Königsmoos w Górnej Bawarii.

Przy wyborze dostawcy szczególnie ważne było dla nas przede wszystkim to, aby instalacja w pełni spełniała wszystkie wymagania dotyczące funkcjonalnego przetwarzania ziół i herbat. Oczywiście musi być również wytrzymała. Dokładnie to oferuje nam Hosokawa Alpine.

Klaus Kissel, kierownik produkcji w firmie Völpel

Wspólna historia firmy Völpel i Hosokawa Alpine rozpoczęła się w 1964 roku: W tym czasie przedsiębiorstwo nabyło swój pierwszy młyn marki Alpine. Młyn tnący Rotoplex 32/40 i kolejny Rotoplex nadal działają jako niezależne linie do rozdrabniania ziół i warzyw. – Jeden młyn udarowy dokładny UPZ i trzy separatory Hosokawa Alpine są częścią ultranowoczesnych, sterowanych komputerowo instalacji. Świeże owoce, warzywa, zioła, herbaty i rośliny lecznicze są starannie przetwarzane na suszone produkty i uszlachetniane zgodnie z indywidualnymi wymaganiami klientów. Klienci są dobrze znanymi hurtownikami, obsługującymi cały asortyment żywności. Produkty Völpel można znaleźć na przykład w zupach, płatkach śniadaniowych, mleku, produktach mięsnych i rybnych oraz tofu. Rodzinna firma, którą w trzecim pokoleniu zarządza German Völpel, koncentruje się na zrównoważonym rozwoju: Od 70 do 80 procent produktów przetwarzanych w Völpel pochodzi z upraw ekologicznych, a sama firma posiada również różne certyfikaty ekologiczne. Firma Völpel zatrudnia łącznie około 80 osób, z których 60 pracuje w Königsmoos, a 20 w drugim zakładzie w Zittau.

Wysokiej jakości przetwarzanie najlepszych świeżych produktów

Firma Völpel zwraca szczególną uwagę na jakość swoich produktów i zapewnia ją poprzez ścisłe zarządzanie jakością. Oznacza to, że można prześledzić wstecz drogę dostarczanych towarów aż do rolnika, aby upewnić się, że przetwarzane są tylko najwyższej jakości świeże produkty. Firma wspiera swoich rolników kontraktowych na wszystkich etapach uprawy: od zakupu nasion i środków pielęgnacyjnych aż po przechowywanie. Regionalność produktów również odgrywa ważną rolę, zwłaszcza w przypadku ziół i warzyw, które stanowią około 75% asortymentu firmy Völpel. Zioła pochodzą z obszaru o promieniu około 25 kilometrów, aby zachować odpowiednią jakość.

Kolejnym czynnikiem jest zapewnienie, że produkt końcowy spełnia wysokie wymagania jakościowe: Instalacja, w której przetwarzane są świeże produkty, musi być w stanie dostarczyć produkty o pożądanym stopniu rozdrobnienia i jakości. I właśnie w tym miejscu do gry wkracza Hosokawa Alpine: "Przy wyborze dostawcy szczególnie ważne było dla nas przede wszystkim to, aby instalacja w pełni spełniała wszystkie wymagania dotyczące funkcjonalnego przetwarzania ziół i herbat. Oczywiście musi być również wytrzymała. Dokładnie to oferuje nam Hosokawa Alpine" – mówi Klaus Kissel, kierownik produkcji w firmie Völpel GmbH & Co. KG.

Produkty zgodne z indywidualnymi wymaganiami klienta

Instalcje Völpel przetwarzają szeroką gamę świeżych produktów: czosnek niedźwiedzi i fasolę, rumianek i trybulę, cukinię i skórkę cytryny oraz wiele innych. Produkt wyjściowy jest najpierw suszony, a następnie cięty i mielony, a dalej zagęszczany/granulowany i mieszany. Na koniec produkt jest poddawany dalszej obróbce poprzez ręczne lub maszynowe nadawanie kolorów. Wymagania klientów dotyczące stopnia rozdrobnienia i kształtu produktów końcowych są tak bardzo zróżnicowane jak produkty wyjściowe. Klienci mogą między innymi wybrać żądaną wielkość cięcia i otrzymać produkt w różnych kształtach: grubo lub drobno cięty, jako granulki, proszek, płatki, kostki lub paski.

Separator zygzakowaty dla czystych produktów

Separator zygzakowaty Hosokawa Alpine sprawia, że owoce, zioła i herbata mają pożądaną czystość. Separator zygzakowaty MZM Multi-Plex w 2 krokach usuwa z produktu lekkie zanieczyszczenia, takie jak nitki, tworzywo sztuczne lub papier, a także większe zanieczyszczenia, takie jak kamienie, patyki lub elementy metalowe. Innymi przykładami jest separacja płatków nagietków i łusek cebuli. Lekkie części są unoszone w górę przez strumień powietrza, a ciężkie opadają na dół. W ten sposób powstaje frakcja, którą można wykorzystać bezpośrednio jako produkt końcowy lub poddać dalszej obróbce. Separatory zygzakowate Hosokawa Alpine są dostępne w wersji jedno- lub wielorurowej. Siła ciężkości i prędkość przepływu są wykorzystywane w procesie separacji – separacja odbywa się w każdym punkcie zgięcia rury separacyjnej. "Dla nas nie ma lepszego separatora zygzakowatego na rynku – niezwykle prosty, niewymagający konserwacji i niezawodny system" – podsumowuje Klaus Kissel.

Wieloletnie partnerstwo

Jakość i trwałość maszyn to nie jedyne zalety współpracy z Hosokawa Alpine: Völpel docenia również dobry kontakt osobisty i doskonałe wsparcie ze strony producenta maszyn i urządzeń z Augsburga. "Pracuję w firmie Völpel od około 35 lat i równie długo współpracuję z Hosokawa Alpine. Często odwiedzałem ich fabrykę w Augsburgu. Zawsze były to przyjemne wizyty. Testy w centrum testowym Alpine były zawsze bardzo dobrze przygotowane i skuteczne. A jakość maszyn wyjątkowa" – mówi Klaus Kissel, podsumowując wieloletnią współpracę. Obie strony mają nadzieję, że wspólna współpraca potrwa jeszcze przez długi czas.

Dowiedz się więcej:  Wszystkie studia przypadków  | Wszystkie zastosowania dla przemysłu spożywczego  |  Centrum testowe

Twój kontakt

Podaj nam swoją branżę i skąd pochodzisz.