Skuteczny mechanizm Sugarplex SX
Skrystalizowany cukier jest podawany przy użyciu zaworu obrotowego przez drzwi młyna bezpośrednio do środka mechanizmu rozdrabniającego. Mechanizm rozdrabniający, złożony z dwóch tarcz palcowych, jest całkowicie zintegrowany z drzwiami młyna. Drzwi można szybko i łatwo otwierać, a także otworzyć szeroko w celu dokonania przeglądu lub czyszczenia elementów rozdrabniających – w dowolnym momencie i bez trudności. Młyn jest napędzany przez silnik bezpośredni, spełniający wymogi określone europejskimi przepisami dla strefy ATEX 22. Wewnętrzna tarcza palcowa jest osadzona bezpośrednio na wale silnika i obraca się z prędkością przekraczającą 120 m/s. Specjalne uszczelnienie zapobiega przenikaniu oleju do obszaru z produktem oraz przemieszczaniu się cukru lub wody płuczącej w przeciwnym kierunku. Za pomocą przetwornicy częstotliwości można dowolnie regulować prędkość obrotową silnika i ustawić żądany poziom rozdrobnienia. Ponieważ Sugarplex jest przeznaczony wyłącznie dla branży spożywczej, jest zgodny z wszystkimi podstawowymi przepisami BHP określonymi w dyrektywie maszynowej 98/37 WE, załącznik II, oraz wszystkimi przepisami BHP obowiązującymi w Republice Federalnej Niemiec. Konstrukcja i wykonanie młyna są zgodne ze wszystkimi mającymi zastosowanie zharmonizowanymi normami WE oraz mającymi zastosowanie niemieckimi normami krajowymi DIN. Sugarplex jest zgodny z normą ATEX i spełnia wymogi dla strefy wewnętrznej 20 i strefy zewnętrznej 22.
Sugarplex 315 SX może osiągać przepustowość 2,8 t/h przy stopniu rozdrobnienia 99% < 450 μm (siatka 35) lub 1,0 t/h przy stopniu rozdrobnienia 99% < 125 μm (siatka 120). Dzięki 10 t/h i pięciu różnym modelom maszyny Sugarplex nadaje się do eksploatacji w niemal każdej cukrowni. Czyni to z niego rozwiązanie o bardzo wielu wariantach i ekonomiczne.
Centrum technologiczne ALPINE spełnia wymogi dzisiejszego świata
Cukier występuje w wielu odmianach i można go wykorzystywać na wiele sposobów do produkcji żywności. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości cukier pozostanie składnikiem ważnym dla nowoczesnej produkcji żywności. Ze względu na naturalną zmienność produktów spożywczych zalecamy przeprowadzenie testów w centrum technologicznym ALPINE. Zakład ALPINE w Augsburgu o powierzchni ponad 3 tys. m2, wyposażony w ponad 65 maszyn i kompletnych systemów, posiada jeden z największych na świecie ośrodków testowania przetwarzania substancji proszkowych na mokro i na sucho. W 2021 roku usługę tę rozszerzono o Centrum Zastosowań w Przemyśle Spożywczym w Augsburgu, ośrodek testowy specjalizujący się w testach dla branży spożywczej.