Precyzyjny młyn udarowy Ultraplex 250 UPZ firmy Hosokawa Alpine to niezawodny partner w obróbce materiału mielonego o zróżnicowanych właściwościach. Zwłaszcza mielenie produktów z naturalnymi włóknami, np. lasek wanilii, wymaga zastosowania różnych mechanizmów mielących i wkładów sitowych, które można szybko zastosować. Dlatego firma rodzinna z Hamburga Aust & Hachmann oHG stawia na wysokiej jakości rozwiązania firmy Hosokawa Alpine, chcąc kontynuować swoją bogatą tradycję.
Aust & Hachmann mielona wanilia
Nowoczesne młyny do obróbki szlachetnego surowcaWażne, aby produkt końcowy nie zawierał włóknistych kawałków, a jedynie proszek. Stopień rozdrobnienia można regulować poprzez zmianę sita. Za pomocą przetwornicy częstotliwości można zmieniać prędkość obrotową mechanizmu mielącego, a tym samym szybko dostosować mechanizm do właściwości mielonego materiału.
Barbara Kästl, Senior Manager New Business Development, Hosokawa Alpine
Ciężko sobie wyobrazić ciasto lub deser, do którego wyrobu nie użyto wanilii. Czy to w postaci lasek, proszku, ekstraktu czy jako dodatek do cukru: owoce tropikalnej orchidei z rodzaju Vanilla są szlachetne i cieszą się dużym popytem. Z upraw na Madagaskarze, w Ugandzie i Papui-Nowej Gwinei laski są eksportowane celem dalszego przetwarzania na cały świat – w tym do Hamburga. Tam firma Aust & Hachmann od 140 lat specjalizuje się w handlu wysokiej jakości naturalnymi produktami waniliowymi i ich produkcji. Przez długi czas firma z Hamburga działała wyłącznie jako pośrednik, ale teraz, w ramach współpracy z Hosokawa Alpine, udało im się znacznie rozszerzyć ofertę produktów: Dzięki zastosowaniu nowoczesnego precyzyjnego młyna udarowego Ultraplex 250 UPZ rodzinna firma jest teraz w stanie wyprodukować najdrobniejszy proszek waniliowy.
Dopracowane rozwiązanie do mielenia wymagającego materiału
Mielenie wanilii niesie ze sobą pewne wyzwania. Po zbiorach laski wanilii są suszone i poddawane fermentacji, w wyniku której powstaje wanilina, główna substancja aromatyczna. Laski są następnie wiązane i transportowane dalej w celu zmielenia. Materiał podawany jest do młyna porcjami przez dozownik celkowy i przez drzwi młyna dostaje się do jego wnętrza. Tam wanilia trafia na mechanizmy udarowe UPZ i zostaje zmielona na drobiny o pożądanym rozmiarze. Jednak jako produkty naturalne, kawałki wanilii nie są jednorodne i mają różne właściwości w zależności od partii. Dlatego młyn musi umożliwiać elastyczną regulację
Rozwiązanie techniczne zastosowane w precyzyjnym młynie udarowym Hosokawa Alpine Ultraplex umożliwia wszechstronność przemiału. Ta uniwersalność wynika z dużej zmienności mechanizmów mielących i sit: „Ważne, aby produkt końcowy nie zawierał włóknistych kawałków, a jedynie proszek. Stopień rozdrobnienia można regulować poprzez zmianę sita. Za pomocą przetwornicy częstotliwości można zmieniać prędkość obrotową mechanizmu mielącego, a tym samym szybko dostosować mechanizm do właściwości mielonego materiału” – wyjaśnia Barbara Kästl, Key Account Manager w Hosokawa Alpine. Dzięki znacznemu natężeniu przepływu powietrza w tarczach mielących UPZ, oleiste produkty są chłodzone, co zapobiega zatykaniu się stosowanych sit i rozmazywaniu na nich produktu. Ponadto istnieją zmienne wkłady sitowe, dzięki którym klient może bezpośrednio reagować na zmienną fakturę wanilii.
Uwzględnienie wszystkich wymagań klienta
Aust & Hachmann oHG, jako przedsiębiorstwo zajmujące się przetwórstwem żywności, posiada certyfikaty potwierdzające spełnienie najwyższych standardów higienicznych i zdrowotnych. Precyzyjne młyny udarowe muszą spełniać te surowe wymagania – jest to aspekt, który dział spożywczy w Hosokawa Alpine kontroluje i uwzględnia w projektach młynów. Urządzenia Ultraplex są łatwo dostępne, co gwarantuje ich dokładne czyszczenie. Łożyska są przepłukiwane powietrzem dla ochrony przed pyłem. Aby zapobiec wybuchom proszku i zapewnić najlepszą ochronę przeciwpożarową, młyny zostały zaprojektowane jako odporne na wstrząsy ciśnieniowe i posiadają certyfikat zgodności z normami ATEX. Od czasu do czasu projektanci muszą też improwizować w kwestii przestrzeni instalacyjnej: „W naszym zakładzie produkcyjnym w Hamburgu pomieszczenia są stosunkowo niskie, co było wyzwaniem. Na szczęście udało się zaprojektować bardzo kompaktowe młyny, bez uszczerbku dla funkcjonalności i bezpieczeństwa obsługi” – mówi Christopher Schmidt, prokurent i kierownik techniczny w Aust & Hachmann oHG.
Technologia ta sprawdza się w wymagającej codziennej produkcji: Firma z Hamburga wykorzystuje precyzyjne młyny udarowe Hosokawa Alpine od 2015 roku i obecnie rozpoczyna eksploatację swojego trzeciego młyna Ultraplex 250 UPZ. Wprowadzono przy tym na bieżąco optymalizacje procesu, takie jak większy dozownik celkowy i fluidyzacja zapobiegająca przywieraniu produktu. Dodatkowo do cięcia lasek wanilii i wstępnego rozbijania większych brył po sterylizacji używany jest granulator 28/40 Rotoplex. Aby zapewnić stałą wysoką jakość i rozkład wielkości cząstek proszku waniliowego, do analizy stopnia rozdrobnienia wykorzystuje się także sito strumieniowe Alpine e200 LS, które stanowi uzupełnienie całego systemu.
Odpowiedzialność korporacyjna na poważnie
Precyzyjne młyny udarowe są zaprojektowane i używane wyłącznie do produkcji wanilii. Dzięki temu można wykluczyć obecność alergenów, obcych smaków i zanieczyszczeń krzyżowych. Firma Aust & Hachmann oHG odpowiada jednak nie tylko za jakość wysokiej klasy produktów końcowych, takich jak wanilia cięta, wanilia w proszku, ekstrakt waniliowy czy laski wanilii. „Od ponad 140 lat dostarczamy wanilię klientom z całego świata. Dlatego znamy bardzo dobrze łańcuch przetwarzania tej konkretnej rośliny i widzimy, gdzie trzeba pomóc i wprowadzić ulepszenia” – wyjaśniają Christopher Schmidt i Berend Hachmann, dyrektorzy zarządzający Aust & Hachmann oHG. Wraz z założycielską rodziną Hachmann utworzyli więc fundację, która udziela wsparcia socjalnego drobnym rolnikom z Madagaskaru. Ze względu na kosztowną uprawę, w ostatnich latach wanilia bywała droższa od srebra, a przestępczość w rejonach upraw wzrasta. W celu poprawy warunków życia rolników i zapewnienia zrównoważonego rozwoju, fundacja pracuje nad tym, aby wszystkie etapy obróbki od uprawy do fermentacji lasek wanilii mogły odbywać się lokalnie. Dzięki temu rolnicy mogą żądać wyższych cen i uprawiać rośliny, które są później wykorzystywane do uszlachetniania produktów na całym świecie.
Dowiedz się więcej: Wszystkie studia przypadków | Wszystkie zastosowania dla przemysłu spożywczego | Centrum testowe