Ciągłe udoskonalenia w obliczu nowych wymagań
Hosokawa Alpine posiada bogate doświadczenie i know-how w dziedzinie przetwórstwa żywności. Tradycyjna firma z Augsburga oferuje na całym świecie maszyny do mechanicznej technologii procesów przetwórczych do dokładnego mielenia produktów w przetwórstwie soi. Maszyny te są stosowane na przykład do soi pełnotłustej, ekstrudowanej lub ekstrahowanej.
Szczególnie skuteczny w mieleniu soi pełnotłustej i przetwarzaniu wartościowych przypraw okazał się młyn szerokokomorowy Contraplex CW. Ze względu na rosnące wymagania dotyczące wydajności procesu, jak również bezpieczeństwa żywności i zakładu, Hosokawa Alpine udoskonaliła swój młyn.
Contraplex CW II reprezentuje najnowszą generację sprawdzonego młyna. Nowo zaprojektowana, bezszczelinowa obudowa szerokokomorowa z powierzchnią pozbawioną porów zapewnia idealne warunki do uniknięcia osadzania się produktu. W celu zoptymalizowania dostępu do czyszczenia i nakładów na nie CW II został wyposażony w większy otwór drzwiowy i szerszy kąt otwarcia drzwi. Z punktu widzenia „Dobrej Praktyki Produkcyjnej” usprawniono w szczególności czyszczenie przewodów powietrza wylotowego.
Centrum techniczne Hosokawa Alpine umożliwia indywidualne rozwiązania dla klientów
Farmesa z powodzeniem obsługiwała już kilka młynów Hosokawa Alpine. Również w przypadku najnowszego młyna wykorzystano kompetencje firmy z Augsburga. Jako lider technologiczny firma posiada w centrum technicznym własne centrum aplikacyjne w Augsburgu. Każde życzenie klienta jest indywidualnie rozpatrywane, a testy dla klienta kończą się szczegółowym raportem zawierającym wszystkie istotne dane testowe.
Wybór ZPS przez firmę Farmesa nie był z góry przesądzony. W centrum technicznym wykorzystano próbki produktów specjalnie przysłane z Ameryki Południowej, aby sprawdzić, jakie wymagania stawia przed maszyną ten rodzaj mielenia soi i który młyn jest w stanie spełnić je najdokładniej. Na podstawie kilku testów i analizy ich wyników Farmesa i Hosokawa Alpine wspólnie zdecydowały się na wybór młyna klasyfikacyjnego Zirkoplex ZPS. ZPS najlepiej spełniał wymagania, a śruta sojowa mogła być mielona do pożądanego stopnia rozdrobnienia.