„Szukaliśmy instalacji do mielenia zaprojektowanej z myślą o najwyższej końcowej dokładności przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej przepustowości” – mówi Dyrektor Zarządzający Enrique Pérez Martínez, wskazując na kontekst.
W rezultacie, od początku 2019 roku w Pedro Pérez pracuje młyn Hosokawa Alpine Zirkoplex ZPS 630. Liczne zalety młyna klasyfikacyjnego Alpine, takie jak bezstopniowa regulacja rozdrobnienia lub chłodne mielenie dzięki dużemu natężeniu przepływu powietrza, przekonały hiszpańskiego specjalistę od rozdrabniania. „Czynnikiem decydującym o wyborze młyna była możliwość przeprowadzenia testów na skalę produkcyjną w wewnętrznym centrum technicznym firmy Hosokawa Alpine” – mówi Enrique Pérez Martínez, wyjaśniając zakup instalacji.
Zaawansowany proces produkcji: Zirkoplex ZPS zapewnia najwyższą jakość
„Najwyższa jakość to jedyna droga do pełnej satysfakcji.” Zgodnie z tą myślą przewodnią firmy Pedro Pérez proces produkcji ultradrobno zmielonego proszku karobowego rozpoczyna się od kontroli jakości każdego pojedynczego strąka. Jeśli strąki spełniają wysokie wymagania, są wstępnie mielone, przesiewane, oczyszczane z zanieczyszczeń i transportowane do młyna za pomocą przenośnika pneumatycznego. Kolejny etap, mikronizację do pożądanego końcowego stopnia rozdrobnienia 97% < 75µm, wykonuje młyn klasyfikacyjny Hosokawa Alpine ZPS.
Trwała świadomość jakości produktu
Pedro Pérez, jako certyfikowane bioprzedsiębiorstwo, przywiązuje dużą wagę do zrównoważonego procesu produkcji, począwszy od uprawy drzew karobowych aż po mielenie strąków. Proces taki jest zapewniony dzięki młynowi Hosokawa Alpine Zirkoplex ZPS, a produkcja produktów wysokiej jakości i przyjaznych dla środowiska jest gwarantowana.
„Delikatne rozdrobnienie w młynie klasyfikacyjnym ZPS w połączeniu z naszym procesem odwadniania pozwala nam w naturalny sposób zachować wszystkie właściwości odżywcze i funkcjonalne strąków karobu w ultradrobnym proszku 'demicrocarob'” – przekonuje Enrique Pérez Martínez. Entuzjastycznie nastawiony do wyników nowej instalacji, Pedro Pérez widzi jeszcze więcej zalet w młynie klasyfikacyjnym firmy Hosokawa Alpine. „Młyn jest niezwykle energooszczędny, a dzięki swojej elastyczności może być stosowany uniwersalnie” – mówi Enrique Pérez Martínez. Dzięki młynowi Hosokawa Alpine, Pedro Pérez mógł jeszcze bardziej powiększyć swoją przewagę innowacyjną nad konkurencją i umocnić podstawy ekonomiczne.
Na tej bazie powstał nowy, innowacyjny produkt: Beflesh Mediterranean carob – projekt finansowany przez program ramowy Unii Europejskiej w zakresie badań naukowych i innowacji „Horyzont 2020” (umowa o udzielenie dotacji nr 829699). Beflesh składa się w 100% z czystego, surowego proszku karobowego i jest produkowany przy użyciu niezwykle innowacyjnej technologii, która uwzględnia oryginalne, pozytywne właściwości owoców karobu. Dzięki specjalnej wielkości cząstek Beflesh może być stosowany jako składnik funkcjonalny w szerokiej gamie produktów spożywczych. Stanowi doskonały „zdrowy” zamiennik kakao w proszku, ponieważ nie zawiera kofeiny i teobrominy oraz zawiera bardzo mało tłuszczu. Jest to również „naturalny” słodzik i idealna alternatywa dla mąki, która znacznie zwiększa ilość błonników i polifenoli w naszych codziennych posiłkach.