W celu uzyskania idealnego rozkładu wielkości ziarna można zastosować dwa różne procesy – w zależności od produktu, wielkości wsadu i zadania:
- INLINE: proces mielenia ze zintegrowanym przesiewaniem / klasyfikacją
- OFFLINE: oddzielny etap przesiewania i/lub klasyfikacji
Separacja grubszych cząstek po mieleniu może być w większości przypadków realizowana w sposób najbardziej ekonomiczny poprzez zastosowanie przesiewaczy zataczających. Są one instalowane za etapem mielenia.
Konieczne dodatkowo odpylanie produktu < 10 – 20 μm lub ograniczenie nadziarna w zakresie 70 – 100 μm stanowi zwykle większe wyzwanie dla producentów. W tym miejscu do gry wchodzą klasyfikatory powietrzne Hosokawa Alpine, które umożliwiają regulowane bezstopniowo cięcia rozdzielające w celu ograniczenia nadziarna lub usunięcia zawartości pyłu. Nasze klasyfikatory mogą pracować zarówno na linii z systemem mielenia, jak i w trybie offline.