Produkcja i przetwarzanie zagęszczaczy i hydrokoloidów, takich jak żelatyna, karagen, pektyna czy guar, jest procesem złożonym i obejmuje etapy o wysokim stopniu zaawansowania technologicznego. Zastosowanie produktów jest wszechstronne: desery, wyroby cukiernicze, sosy, produkty serowe lub przetwory mięsne.
Aby zapewnić stałość właściwości odmianowych, takich jak wrażenie w ustach, zagęszczenie i stabilność, zagęszczacz musi mieć również jednolitą strukturę. Grupa Hosokawa posiada rozległą wiedzę fachową w zakresie produkcji i przetwarzania zagęszczaczy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
Środki zagęszczające
Cięcie, mielenie, pulweryzacja i mieszanie do szeregu różnych zastosowań.Żelatyna
Cięcie, mielenie, proszkowanie.Żelatyna od dziesięcioleci zapewnia niezawodne wyniki w przetwórstwie spożywczym: zarówno w zastosowaniach zimnych, ciepłych, jak i instant, takich jak budynie, wyroby cukiernicze, lekkie produkty serowe, a także do klarowania w przemyśle napojowym. Należy jednak zauważyć, że skuteczne zastosowanie, takie jak usuwanie osadu z soku jabłkowego, zależy od jakości produktu wyjściowego, czyli proszku żelatynowego.
Roślinne środki zagęszczające
Cięcie, mielenie i proszkowanie karagenu, pektyny itp.Wyniki sprzedaży wegetariańskich i wegańskich składników żywności od lat systematycznie rosną. Tendencja w zakresie środków zagęszczających również zmierza w kierunku alternatywnych rozwiązań roślinnych. Jednak nadal muszą one spełniać wymagania klientów, takie jak stabilność procesu i produktu. Karagen, pektyna jabłkowa, pektyna cytrusowa, guma guar, guma arabska, guma gellan czy też agar-agar powinny być rozdrabniane tak, aby można je było łatwo połączyć z istniejącymi systemami produkcyjnymi i recepturami produktów.