Przyprawy i zioła są produktami naturalnymi, które powinny być zmieniane przez obróbkę mechaniczną jedynie pod względem formy i jak najmniej przy tym obciążane. Skuteczne przetwarzanie przypraw i ziół stanowi złożone wyzwanie dla procesu obróbki i jest jednym z najtrudniejszych zadań w technologii rozdrabniania.
Każdy proces przetwarzania jest indywidualny i zależy od wymagań klienta oraz różnych właściwości produktu. Poza twardością, wielkością, kolorem, zawartością oleju, wytrzymałością na ścinanie i gęstością przypraw, ziół leczniczych, suszonych warzyw lub korzeni przeznaczonych do przetworzenia, ważną rolę odgrywają również różnice jakościowe wynikające z naturalnego pochodzenia.
W tym procesie oznacza to uwzględnienie zużycia, zmian temperatury oraz zagrożenia pożarem i wybuchem. W tym kontekście istotną rolę odgrywa zawartość olejku eterycznego. Decyduje ona o późniejszej wartości rynkowej, a także o intensywności aromatu w zastosowaniu końcowym. Z tego powodu przyprawy muszą być przetwarzane bardzo delikatnie, na przykład poprzez mielenie kriogeniczne z użyciem azotu lub kondycjonowanego powietrza.