Mąki specjalne

Mąki specjalne

Technologie przedwczesnego kruszenia, łuskania, mielenia, klasyfikacji ziarna, skrobi, otrębów i roślin strączkowych, a także procesy przenoszenia białka i wzbogacania beta glukanu.

Mąki specjalne z przemysłu młynarskiego dla przemysłu przetwórczego stanowią złożone wyzwania dla inżynierii procesowej. Rozdrobnienie w zakresie µm jest wymagane przy produkcji mąk skrobiowych i bogatych w białko mąk z grochu, łubinu, bobu, soi lub pszenicy, jak również przy wzbogacaniu w ß-glukan i mieleniu otrąb. Równocześnie należy uzyskać jednolite wielkości ziaren i możliwie najbardziej stromy rozkład wielkości cząstek.

Dzięki wysokowydajnym młynom i przesiewaczom, jak również specjalnie opracowanym procesom, takim jak przesunięcie białek, Hosokawa Alpine AG oferuje najnowocześniejsze, zaawansowane technologicznie rozwiązania do produkcji mąk specjalnych. Materiały wsadowe różnego pochodzenia, np. skrobia z suszarni rozpyłowej, taśmowej lub rolkowej, wysokie przepustowości i koncentracje przy wzbogacaniu w białko oraz wysoka zawartość włókien i łupin w otrębach to tylko niektóre z wyzwań, jakie mąki specjalne stawiają przed inżynierią procesową.

Rozwiązania dla

  • Wzbogacanie w białko
  • Skrobia
  • ß-glukan
  • Otręby

Skrobia natywna i modyfikowana

Deaglomeracja i proszkowanie dla uzyskania powtarzalnych właściwości produktu i łatwego stosowania.

Właściwości technologiczne proszków skrobiowych z pszenicy, kukurydzy, ziemniaków, grochu, ryżu lub manioku wynikają z wielkości ich cząstek.

Ze względu na dużą wielkość produkcji i niskie marże w przemyśle spożywczym i paszowym, wyniki muszą być wiarygodne, powtarzalne i higieniczne. W przypadku proszków ze skrobi natywnej i modyfikowanej określa się je między innymi pod względem właściwości żelatynizujących, teksturowych i kolorystycznych. Przy najmniejszych rozmiarach ziaren proszki skrobiowe są również bardzo wybuchowe.

  • Mielenie aż do zakresu µm
  • Stroma krzywa uziarnienia
  • Ostra granica nadziarna
  • Produkcja o niskim zapyleniu
  • Maszyny i systemy zabezpieczone przed wybuchem
Wyroby piekarnicze

Wyroby piekarnicze

Słodycze

Słodycze

desery

Sosy, desery

Napoje

Napoje

Pasze

Pasze

Skrobia przemysłowa

Skrobia przemysłowa

Download
Flyer Starch
Download

Wzbogacanie beta-glukanem

Mielenie ultradrobne i klasyfikacja.

Beta-glukan jest stosowany jako składnik funkcjonalny w przemyśle spożywczym ze względu na swoje pozytywne właściwości zdrowotne jako źródło błonnika pokarmowego o niewielkim wpływie na poziom cukru we krwi oraz jako środek obniżający poziom cholesterolu. Możliwe jest również ograniczenie kalorii w przekąskach i wyrobach piekarniczych poprzez zastosowanie wzbogaconej beta-glukanem mąki z owsa i jęczmienia. Wieloetapowe wzbogacanie beta-glukanem w procesie suszenia do ponad 20% jest metodą oszczędzającą energię i wodę. Powstająca jako produkt uboczny w procesie, bogata w białko frakcja mąki o dobrej wartości biologicznej znajduje również zastosowanie na rynku ze względu na rosnącą świadomość na temat żywienia roślinnego.
Mielenie i klasyfikacja owsa i jęczmienia stanowi wyzwanie ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i naturalne różnice w surowcach. Ziarna skrobi muszą zostać oddzielone od połączenia skrobi i włókien, a jednocześnie trudne do zmielenia włókna nie mogą zostać zbytnio rozdrobnione, aby można je było skutecznie oddzielić w kolejnej klasyfikacji. Dogłębna wiedza fachowa na temat procesu i perfekcyjnie dopasowane do siebie maszyny w procesie wzbogacania są warunkiem uzyskania zadowalających wyników i wysokich ekstraktów.

Ciasto waflowe i biszkopty

Ciasto waflowe i biszkopty

Płatki śniadaniowe

Płatki śniadaniowe

Ciasto chlebowe

Ciasto chlebowe

Produkty o obniżonej zawartości glutenu

Produkty o obniżonej zawartości glutenu

Błonnik

Przekąski

Makaron

Makaron

  • Wysokie stopnie wzbogacenia w procesie suszenia
  • Mielenie aż do zakresu µm
  • Stroma krzywa uziarnienia
  • Ostra granica nadziarna
  • Produkcja o niskim zapyleniu
  • Ochrona przed zużyciem
  • Maszyny i systemy zabezpieczone przed wybuchem

Otręby

Ultradrobne mielenie otrąb pszennych, owsianych, orkiszowych, żytnich i jęczmiennych.

Otręby, składające się z części łusek, pozostałości warstwy aleuronowej i kiełków zbóż, są znanymi wypełniaczami i błonnikami pokarmowymi w przemyśle spożywczym. Rozdrabnianie otrąb w celu wykorzystania ich w batonach, płatkach śniadaniowych i paszach stanowi jednak wyzwanie. Wysoka zawartość włókna, która odpowiada za pozytywne właściwości otrąb, takie jak wspomaganie trawienia, ma działanie ścierne na młyny i systemy. Pomimo niskiej gęstości nasypowej i tendencji do ładowania statycznego musi być również zagwarantowane jednolite rozdrabnianie.  Producenci żywności wymagają wysokich stopni rozdrobnienia przy wszechstronnych zastosowaniach.

Błonnik

Błonnik

Płatki śniadaniowe

Płatki śniadaniowe

Pasze

Pasze

  • Mielenie aż do zakresu µm
  • Stroma krzywa uziarnienia
  • Ostra granica nadziarna
  • Produkcja o niskim zapyleniu
  • Maszyny i systemy zabezpieczone przed wybuchem

Twój kontakt

Podaj nam swoją branżę i skąd pochodzisz.