Mąki specjalne z przemysłu młynarskiego dla przemysłu przetwórczego stanowią złożone wyzwania dla inżynierii procesowej. Rozdrobnienie w zakresie µm jest wymagane przy produkcji mąk skrobiowych i bogatych w białko mąk z grochu, łubinu, bobu, soi lub pszenicy, jak również przy wzbogacaniu w ß-glukan i mieleniu otrąb. Równocześnie należy uzyskać jednolite wielkości ziaren i możliwie najbardziej stromy rozkład wielkości cząstek.
Dzięki wysokowydajnym młynom i przesiewaczom, jak również specjalnie opracowanym procesom, takim jak przesunięcie białek, Hosokawa Alpine AG oferuje najnowocześniejsze, zaawansowane technologicznie rozwiązania do produkcji mąk specjalnych. Materiały wsadowe różnego pochodzenia, np. skrobia z suszarni rozpyłowej, taśmowej lub rolkowej, wysokie przepustowości i koncentracje przy wzbogacaniu w białko oraz wysoka zawartość włókien i łupin w otrębach to tylko niektóre z wyzwań, jakie mąki specjalne stawiają przed inżynierią procesową.